събота, 15 февруари 2020 г.

Шри Ланка - Сигирия Лъвската скала


Предстои ни посещение на още една от известните туристически забележителности на Шри Ланка - древната столица Сигирия с лъвската скала, извисяваща се 200 метра над джунглата, върху която е бил разположен царският дворец. Укрепеният град през V век е бил столицата на Шри Ланка. Открит е от археолози едва през 1982 година, а през 1992 година е обявен за обект от световното културно наследство на Юнеско. 
Слизаме от автобуса и се снабдяваме с билети. Тръгваме по алеите на древния град, като спазваме стриктно указанията да не стъпваме върху останките от стени, и се пренасяме назад във времето. 
Градът е обграден от защитно съоръжение - широк воден канал, който преминаваме по древен мост (самият мост също е под закрилата на Юнеско) и се озоваваме сред градските градини.




Градините в комплекса са едни от най-старите изкуствено озеленени градини в света. Разположени са на няколко нива и сред тях има басейни, някои от които са ползвани единствено от кралицата. За напояване на градините са използвани подземни канали, свързващи басейните, защитния канал и изкуствено езеро до града.


Гидът ни показва и нещо като като капак на шахта с дупки. В периодите с достатъчно вода чрез подземната канализация от най-високата част на крепостта се спуска вода, която образува фонтан, на който да се наслаждават от двореца.





В скалата на долната снимка има издълбани стъпала, използвани за патрулиране от войници.

Температурата отново е близо 30 градуса, усещаме тропическата влага, а нас ни очакват над 1000 стъпала по стръмната скала... За разлика от краля, който е носен нагоре до двореца си на ръце, ниe ще се качваме на самоход. Все пак, добре че не сме от носачите на краля...



Достигаме и влизаме да разгледаме огледалната стена, по която са изрисувани голи млади девойки. Името идва от някога много добре шлифованата стена, в която кралят можел да се огледа. Снимките на много добре запазените рисунки са забранени.



Достигаме нивото, където е била лъвската глава, дала името на скалата, но в ден днешен са останали само големите лъвски лапи.


Правим си по няколко снимки, събираме сили на сянка и продължаваме по стълбите, от които се разкрива видимост над джунглата надлъж и нашир. Оттук древните воини от крепостта могат да видят вражески армии отдалеч и да се мобилизират за битка.



Една от най-новите и високи статуи на Буда.

Планинските пейзажи наоколо са наслада за окото.


Градините на крепостта ....

Най-близкият басейн до трона на краля, изкопан на върха в скалата. Независимо от сезоните, този басейн никога не преливал или пресъхвал.

На следващата снимка в долната част по средата е мястото, на което е бил разположен кралският трон.

След разглеждане на кралските покои настъпва време да се отеглим. Успяхме да се разминем с големите тълпи прииждащи туристи.

Местните бандити се оглеждат за разсеяни туристи, на които да отмъкнат по някое лакомство.


Този хитрец ме издебна и се качи върху чантата на гърба ми, за да я претърси. За мой късмет не успя да си открадне обектив.



Пътят ни минава под интересно изваяна от природата скала, която местните наричат Кобрата.

Непосредствено до скалата-кобра срещаме и истинска такава. Колкото и да са ми антипатични този тип влечуги, се спираме и разглеждаме с интерес кобрата, каквато виждам за първи път в живота си на живо. Наистина много красиво създание, но колкото по-далеч, толкова по-добре...







Атрактивни за групата ни са макаците, с които се сблъскваме често. Фотографираме ги и се оправяме към автобуса, който заобикаляме преди всяко качване. Не е ритуал, просто по навик заставаме от страната, от която няма врата, ех това ляво движение 😀. Автобусът ще ни отведе до следващата ни цел - яздене на слонче. Трябваше да посетим и един от приютите за малки слончета-сираци, но уцелихме период, в който са затворени за посещения.


Разходката, на която ни отвежда 35-годишната слоница Сита, е лека и спокойна покрай красиво езеро. Изглежда и за нея беше удоволствие да ни разходи, дано не сме й тежали много. За награда получи и порция манго.




Снимките от блога са авторски, не претендират за невероятна фотографска стойност, но са обект на авторско право.  Пиратството ограбва, затова въздържайте се от кражби. Нарушителите ще бъдат наказвани с цялата тежест на закона!

Няма коментари:

Публикуване на коментар