неделя, 19 януари 2020 г.

Шри Ланка - сафари.

Думата сафари на суахили е пътешествие. Често под "сафари" се разбира експедиция за лов на диви животни в резерват. В нашия случай сафарито има за цел наблюдение и заснемане на диви животни, ловът е забранен.
Действието се развива в национален парк Минерия, обявен за такъв през 1997 година. Първоначално, през 1938 година е обявен за светлище на дивата природа.
Ето, задава се и пригодената за офроуд машина, с която ще се придвижваме и наблюдаваме слонове, гепарди, маймуни и птици, каквито досега бяхме виждали само в зоологическа градина.

Навлизайки в джунглата, ни посреща първият обитател - този орел, който се опитваше да улови нещо или пък нещото ловеше него...



Първата ни много близка среща със слон е с този млад мъжки. Мъжките обикалят сами, а женските се придвижват на стада с останалата част от семейството. Ако след раждане новороденото слонче бъде изоставено от майка му, бива прибирано в приют за слонове, тъй като не може да оцелее само в природата, а другите семейства няма да го приемат. След като порасне, се изпраща в зоологически градини по света или се отглежда от местните, защото не могат да бъдат върнати в естествената им среда.



Джипът ни излиза от джунглата и на хоризонта, близо до голямо езеро, спираме и се наслаждаваме на красивия пейзаж и на голямо слонско семейство. Истинско удоволствие е да се набюдава как грациозно се движат тези животни. Цейлонският слон достига тегло до около 3000 кг, индийският слон достига тегло около 5000 кг, а най-големият и едър, достигащ тегло до 7000 кг, е африканският слон.


В стадото пред нас някои лягаха да спят. За дивите слонове са необходими около 2 часа сън,  като могат да спят и прави, но на 2-3 дни задължително лягат за сън.


Интересни видове птици отклоняват вниманието ни от слоновете...

В парка има около 160 вида птици, истински рай за орнитолозите.



Времето силно се заоблачава и предвещава дъжд. В тропически климатичен пояс сме и въпреки че сме извън дъждовния сезон, всеки ден се очертава да ни вали. Явно и шофьорът на джипа го забеляза и започна да ни придвижва по-бързо по маршрута, но щом се появи животно, всеки път спира и продължава едва след нашия сигнал. Изниква възможност да се доближим много до малко семейство и да погледаме от близо как похапват. Слоновете са растителоядни, на ден на слон са необходими около 225 кг храна и 160 литра вода.








Още диви обитатели на парка ...







Има и още няколко вида животни и птици, които видяхме в краткото ни сафари, но ги снимахме в движение и кадрите не са сполучливи. Не срещнахме елени, шриланска ленива мечка (застрашен от изчезване вид) и гепарди. Много исках да попаднем на гепард. Все пак, от 35 в парка поне един можеше да се появи и да ни позира за снимка, но нали трябва да имаме цел за снимане и при следващо посещение.



Снимките от блога са авторски, не претендират за невероятна фотографска стойност, но са обект на авторско право.  Пиратството ограбва, затова въздържайте се от кражби. Нарушителите ще бъдат наказвани с цялата тежест на закона!

1 коментар:

  1. Просто прекрасно!!! Браво на фотографа, такива места чакат да бъдат открити и популяризирани...и гепардът е там...и чака да го снимаш и покажеш в цялата му величественост и красота...ще чакаме и негова снимка ♥️

    ОтговорИзтриване