понеделник, 17 февруари 2020 г.

Шри Ланка - сафари и Златния храм на Дамбула

Приключенията ни в тази държава не свършват. Предстоят ни още сафари в село Сигирия и посещение до скално-пещерния храм Дамбула.
Разходката из селото е интересно преживяване, в което отново ни връщат назад във времето. Придвижваме се с каручка, в която са впрегнати някакъв вид крави, чието име не помня. 

Голяма веселба е возенето на каручката, от време на време правим път на фермери.


Доста бързо достигаме спирката си, където водачът ни прави снимка и трябва да се преместим на следващото превозно средство...

... което е ето този катамаран, с който ще плаваме по езерото ...

Понасяме се по водата с катамарана, задвижван от човек с гребло (който през цялото време не се задъха нито за миг) и се наслаждаваме на красивата природа и различни видове птици.





Акостираме с катамарана и предстои да видим някои традиционни техники за готвене. В Шриланската кухня за много рецепти се използва кокосово брашно. Демонстрират ни как се бели кората, как се чупи черупката и как се настъргва кокосът.

От външната обвивка на кокосовия орех могат да бъдат сплитани въжета, които са много здрави и имат широка употреба.

В кухнята ни приготвят храна, която беше традиционно пикантна и много вкусна.




Вече похапнали се насочваме към  моторното превозно средство, наречено "тук-тук", което ще ни изведе от селцето.

От сафарито в селото се пренасяме при скално-пещерния храм Дамбула, наричан още Златният храм на Дамбула.
Комплексът е будистки храм, разположен в пещери под огромна скала, и е изграден преди новата ера. В околността има над 80 пещери, основните атракции са разположени в 5 пещери, в които има изсечени в скалите огромни статуи на Буда. Най-старата от тях е на 2200 години. Статуите на Буда са 153, има още 3 статуи на крале, 4 статуи на богове и богини,  а по стените надписите и рисунките са на площ от 2100 кв.м. 73 от статуите са със златно покритие, откъдето идва името "Златния храм". През 1991г. е вписан в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Събуваме обувките (в храмовете е забранено влизането с обувки) и следваме гида ни из галериите.






















Обиколката не отнема много време, наистина скулптурите, стенописите и рисунките са много добре запазени, интересни  и съответно пресъздават етапи от живота на Буда. 
Гледката пред храма...

Групата маймуни, с които се разминаваме в горещия следобед и лентяйстват на сянка, няма как да останат без снимка.

Дружината ни е изморена от увлекателния ден, но пътьом минаваме покрай индуистки храм. В една част от нас любознателността надделява и събираме сили да го разгледаме. Сваляме обувките отново и ...







Индуисткият храм е доста по-шарен, цветен, с множество фигури на животни, звучи силна музика, много, много различно изглежда от посещаваните досега будитски храмове...

Дали има какво още да ни предложи Шри Ланка?
To be continued...

Снимките от блога са авторски, не претендират за невероятна фотографска стойност, но са обект на авторско право.  Пиратството ограбва, затова въздържайте се от кражби. Нарушителите ще бъдат наказвани с цялата тежест на закона!

Няма коментари:

Публикуване на коментар