събота, 29 август 2015 г.

Вихрен/ез.Окото/Байкушева мурa/Банско

След един период, в който почти всяка седмица имах път към Банско и Пирин, реших да направя една нова комбинирана тема в блога с малко снимки от тези дестинации.

За Връх Вихрен (2914м. н.в.) си има отделна тема и няма какво да се добави освен още няколко снимки при малко по-добри условия, от които този път се възползвахме.

По пътя вниманието ни привлича бръмченето на хеликоптер, с който се извършва обновяване на лифта на връх Тодорка с цел увеличаване на капацитета на съоръжението. Очевидно обновяването на съществуващия лифт се е наложило след като не беше разрешено изграждането на втори такъв по пистите в националият парк.

Поглед към върха...


Гледка от хижа Вихрен към върха. Място от което започват началото си няколко маршрута в планината.

Изключително удоволствие е да се намираш в Пирин по същото време, по което се провежда събор в Рожен, Родопите. По пътеките срещаш много малко планинари и можеш пълноценно да се докоснеш до неповторимата атмосфера на планина  и да се откъснеш от цивилизацията.

На върха туристите също са малко, чуваме френска и немска реч. Изчакваме да си направят по някоя снимка и да се разотидат и ето че идва нашият ред да пощракаме наоколо.



Наслаждаваме се и на гледка към Банско отвисоко...

Заслон Казана в центъра на долната снимка...

Връх Кутело в дясно и в ляво пътеката по ръба на Кончето...

Заслон Кончето, но нямах телеобектив, за да заснема кутията, в която нощуват някой планинари.

Не съм сигурен дали се ориентирам правилно или ви заблуждавам, но според мен това е Рибно езеро.

Езерото Окото в Пирин е част от групата на т.нар. Бъндеришки езера, част от Бъндеришкия циркус, от където започва началото на река Бъндерица. Всички езера имат ледников произход, като са разположени върху гранитна основа. Общо 16 езера влизат в групата на Бъндеришките, като само пет от тях носят свои  имена. Едно от тях е и езерото Окото.
Езерото се намира на 2062 метра надморска височина в много красива местност близо до хижа Вихрен. Маршрута до него е лесен, достига се за 20-30 минути.

Има и табела, за която трябва много да внимавате, тъй като ако не се оглеждате и я пропуснете, може подминете езерото...

 Езерото е с дължина 65 метра и ширина е само 57 метра. На дълбочина достига 5,4 метра.


Гората в Пирин също е забележителна.

Байкушева мура.
Байкушевата мура е дърво от вида черна мура на възраст от около 1300 години  и е най-старото иглолистно дърво в България. Намира се в национален парк Пирин, малко над хижа Бъндерица, близо до пътя за хижа Вихрен.
Дървото се намира на 1930 метра надморска височина,  има обиколка 7,8 метра и 26 метра височина.
Дървото е открито през 1897 година от лесовъда Константин Байкушев и носи неговото име. Кръстено е така от Йонко Вапцаров, баща на писателя Никола Вапцаров.
Байкушевата мура е голяма атракция, посещавана от много туристи. За това е изградена специална стълба, тъй като хората, в стремежа си да го разгледат и пипнат, газят корените му, което застрашава живота на многовековното дърво.


Обяснимо е желанието на всеки да се докосне до този величествен гигант, до който всеки би се почувствал мъничък, също като Гъливер в страната на великаните....

Банско.
Банско е известен зимен курорт в Югозападна България, разположен в полите на Пирин планина.
В градчето ни посрещат щъркели.

Една от забележителностите на града е църквата "Света Троица", която е завършена през 1835г. Камбанарията с часовникова кула е изградена през 1850г.

Минаваме покрай паметника на Св. Пасий Хилендарски, изграден през 1976г. Предполага се,  че на това място се е намирала някога родната къща на отец Паисий...



Родният град на поета Никола Вапцаров, чиято къща днес е превърната в музей. Къщата е един от 100-те национални туристически обекта и е открита за посещения от 1953г.
Тук приключва нашата разходка по пътеките на Пирин и улиците на Банско.





Снимките от блога са авторски, не претендират за невероятна фотографска стойност, но са обект на авторско право.  Пиратството ограбва, затова въздържайте се от кражби. Нарушителите ще бъдат наказвани с цялата тежест на закона!

Няма коментари:

Публикуване на коментар