петък, 23 декември 2016 г.

Седжеста

Седжеста е местността, в която на хълм е издигнат голям древногръцки храм. Отбиваме се, разбира се, да видим тази забележителност.  
Тук е било градчето Егеста, главен град на елимите, който са основатели и на Ериче.   Градът е бил почти в постоянна вражда с гръцката колония Селинус някъде от 580 г.пр.Хр.

Храмът е заобиколен отвсякъде от планини и в района са се водели много войни. Градчето Егеста процъфтявало под закрилата на Картаген. Въпреки това,  през Първата пуническа война, водена между Рим и Картаген (264-241 г.пр.Хр.), разгромява военния гарнизон на картагенците. Впоследствие става първият град в Сицилия заявил своята преданост към Римската империя и по време на нейното владичество промения името си на Седжеста.
От хълма има гледка към просторната равнина, в която на много места има обичайните укрепени чифлици.

Незавършеният храм е много добре запазен и има 36 колони. Най-вероятно е от периода 426-427г. пр. Хр. Има теория, според която той е бил част от измама, целяща да заблуди атиняните, че са съюзници и са на тяхна страна. Построен е на бързо и с малко средства, после е изоставен недовършен, след като съюзът става факт. До нас няма писмени сведения, който да разказват каква е истината.



На колоната на входа е изобразена Горгона Медуза, най-известната от сестрите горгони - чудовища с женски лица и змии вместо коси. Горгоните вкаменявали всички с поглед, а Медуза била единствената смъртна от трите сестри. Убита е от Персей, който използвал отрязаната й глава да вкаменява враговете си в битките.

В района има и театър с 3200 места, който се предполага, че е от средата на IIIв.пр.Хр., когато града попада под Римско владичество. Него, обаче, не успяхме да посетим. Затова се надяваме, че това няма да е последното ни посещение на острова и ще имаме време да го видим при следващо си идване.



Снимките от блога са авторски, не претендират за невероятна фотографска стойност, но са обект на авторско право.  Пиратството ограбва, затова въздържайте се от кражби. Нарушителите ще бъдат наказвани с цялата тежест на закона!

Няма коментари:

Публикуване на коментар