неделя, 31 декември 2017 г.

Водопад Едеса

Градът Едеса в Гърция се намира на 90 км от град Солун или на около 5 часа път с автомобил от София. В нашия случай след посещението си на Метеора решихме навръщане да се отклоним малко, да направим почивка за по гирус и да видим и тази природна забележителност. Пътят, по който пътувахме, ни преведе през земеделски регион, след който пейзажът се смени с планински.
Някога името на града е било Воден или Водин заради богатството си от вода, водопади и зеленина.
През годините Едеса (Воден) е бил част от Македонстоко царсвто, след което бил присъединен към Римската империя, а през 9-10 век Воден е бил във владенията на Първото българско царство по времето на Симеон Велики.
Реката, която минава през града и образува водопада, е Водас. Отиваме към парка, изграден покрай водопада, за да се поразтъпчем и поснимаме.




Паркът е оформен за първи като туристическа дестинация от германците през 1942 година, като са изградени пътеки и басейни. По-късно за Едеса продължава да се грижи общината подържайки градините и построявайки още съоръжения, за да може водопадът да бъде разглеждан по-обстойно.
Скалата, от която пада водата, е позволила да се направи тераса, по която можем да влезем под самия водопад и да усетим от по-близо грохота му.



Отново се разходихме до място, което отговаряше на определението си като едно от най-красивите в Гърция, и малкото отклонение, което направихме от пътя ни преди да се приберем си струваше.



Снимките от блога са авторски, не претендират за невероятна фотографска стойност, но са обект на авторско право.  Пиратството ограбва, затова въздържайте се от кражби. Нарушителите ще бъдат наказвани с цялата тежест на закона!

Няма коментари:

Публикуване на коментар