понеделник, 11 декември 2017 г.

Кавала



Кавала е пристанищен град в северна Гърция с дълга история.
Целта на посещението ни беше малко почивка, малко туризъм, а основното, което ни доведе, бе авио-шоуто, което се провежда тук всяка година.
В тази част ще покажа снимки от разходките из града.
В центъра на града е пристанището, пълно с приятни кафенета и ресторанти с морска храна. Градът има хубави плажове и старинна част, иначе казано има за всекиго по нещо.


Не бяхме разузнали предварително какво може да се разгледа и след като сме се настанили в апартамента ни, се впускаме на пешеходна разходка към центъра на града. Преминаваме по тесни и стръмни улички с малки тротоари. Разходката ни започва в средата на деня при 35 градуса и започваме да се чудим дали взехме правилно решение (никак не ни беше зле в приятно охладения апартамент с климатици), но след около 30 минути се озоваваме на пристанището...



Оттук се вижда и една от основните атракции на града - Кавалският акведукт.
Това съоражение е построено от Сюлейман Великолепни около 1550г. на мястото на дълга защитна стена, която може би също е изпълнявала ролята на акведукт. През XVв. акведуктът  бил разрушен и на негово място издигнат нов. До 1911г. се използва за снабдяване на града с питейна вода. Старият акведукт най-вероятно е бил римски, но съществуващата сега  конструкция от 60 арки с различни размери, от който най-високата 52 метра е визазнтийска.



Малко отклонение от пейзажните снимки на града към тези добре запазени италиански Vespa с цвета на нашето знаме.



Гледка към стария град, през който преминахме набързо, идвайки към пристанището.
Въпреки  че температурата все още е 35 градуса,  се насочваме към него, за да го разгледаме по-подробно.





Ето ни по старинните улички. Още от пристанището ни направи впечатление, че архитектурният стил на повечето от къщите в стария град ни е познат. Сега виждаме отблизо приликата в архитектурата с тази в някои наши градове.
В едно от магазинчетата за сувенири срещаме да работи сладкодумна българка с впечатляващи архитектурни познания, занимаваща се и с изкуство, която ни обясни, че този архитектурен стил може да се определи като Балкански. След беседата се разделихме с нашата приказлива сънародничка, като освен с интересна информация, си тръгнахме със сувенири  - сред които сладко от маслини, което до този момент не подозирах, че съществува....





Влизаме в крепостта над стария град, за да се пренесем назад във времето. Предполага се, че първата крепостна стена е построена през Vв.пр.Хр., за да защитава тогавашния град Неаполис. През дългата си история акрополът преминава през много промени. През XVв.  крепостта е издигната върху руините на по-стар византийски акропол и се състои от отбранителни стени, склад за храна и оръжие (използван по-късно за затвор), цистерна за вода, казарма и голяма кръгла кула, запазена от оригиналните византийски укрепления.
В днешни дни има и открит театър, на който се провеждат и музикални събития, както и кафе, а гледките над града и към морето е безмислено да ги описвам, за тях има снимки...






Това е от Кавала, както написах най-горе, има за всеки по нещо, а пък основното, заради което бяхме тук, очаквайте в следващата част...



Снимките от блога са авторски, не претендират за невероятна фотографска стойност, но са обект на авторско право.  Пиратството ограбва, затова въздържайте се от кражби. Нарушителите ще бъдат наказвани с цялата тежест на закона!

Няма коментари:

Публикуване на коментар