вторник, 2 юни 2015 г.

Рим 2015 - част III - Ватиканът




Ватиканът.

Най-малката независима държава в света с огромна власт и влияние! Мини държавата си има собствена пощенска станция и пощенски марки, съдебна система, аптека, бензиностанция, жп гара, комисар и телевизионен канал.





Тук е и седалището на главата на Римокатолическата църква. В стремежа си да зърнат Папата, на площад "Свети Петър" два пъти седмично се тълпят католици от всички части на света.





Самият площад сам по себе си представлява истинско произведение на изкуството. Проектиран е от Бернини, който е автор и на уникалната колонада, която заобикаля площада. В центъра му се намира егепетски обелиск, донесен в Рим от император Калигула. Тук са построени и двата фонтана, красящи площада, единият е произведение на Мадерно, а другият негово копие, изработено от Бернини през 1677г. В средата на разстоянието между обелиска и  всеки от фонтаните има по един каменен диск с надпис: "център на колонадата". Ако застанем върху някой от тях и се обърнем към съответния полукръг от колонадата, виждаме, че четирите реда колони са се слели в един.

Самата базилика "Свети Петър" (Basilica Papale San Pietro) е истинско ренесансово бижу, творение на Донато Браманте, Карло Мадерно, Бернини и самия Микеланджело Буонароти.
През IV век император Константин полага основите на първата базилика свети Петър, но през войните тя била разрушена. След като станал папа, Юлии II наел Браманте да построй новата църква и през 1506г е поставен основният камък. Така през 1626г., след дълго и мъчително строителство, е отворена новата базилика, построена върху гроба на Свети Петър.


Желаещите да видят базиликата и отвътре са многобройни и се налага да чакаме на огромна опашка. Докато се придвижваме бавно към входа на базиликата, минаваме и покрай един от входовете, затворен за туристи и пазен от атрактивните швейцарски гвардейци. Всички изключително сериозни с непроницаеми физиономии, безразлични към туристите, които ги зяпат и снимат. Веднага им спретваме една фотосесия.


Швейцарската гвардия е създадена през 1505 г. и от тогава до сега униформата на войниците е непроменена.


Влизаме през главния вход в базиликата и се отправяме към - Пиета (La Pietà) - (за мен лично) най-красивата скулптура на Микеланджело, пресъздаваща скръбта на Мария след свалянето на Исус от кръста. Тя е и единствената творба на Микеланджело, подписана от него. Завършена през 1499 година и е създадена е в чест на 1500 годишния юбилей от рождението на Христос.
В момента скулптурата се намира зад непробиваемо стъкло, за да бъде предпазена от посегателства като това на  австралийския геолог от унгарски произход Ласло Тот през 1972г., който се нахвърля с чук върху нея и й нанася тежки поражения.



Изправяме се срещу величествения папски олтар, върху който е отлят Балдахинът от бронз, свален от портиката на Пантеона.

Балдахинът е проектиран от Мадерно, а пред него се намира мястото за преклонение. Тук няколко нива по-надолу е гробът на Свети Петър.

Заставаме срещу "Петровия престол". Бернини е поставил в центъра на композицията папски трон от IX век, на който според легендата някога е седял самият Свети Петър. В средата има алабастров прозорец с гълъб, символ на Светия Дух, а от двете му страни са гробовете на папа Павел III (отляво) и папа Урбан VIII (отдясно).






Продължаваме разходката си между изящните елементи, заобикалящи ни от всяко ъгълче на базиликата...


Поглед нагоре за снимка на някои от украсените куполи.




След като разгледахме базиликата отвътре, няма как да не се качим отново на купола на Микеланджело. Два са вариантите за качване. Първият - асансьор, за който има внушителна опашка и след него все пак остават да се изкачат 320 стъпала. И втория вариант - само по стълби, които са общо 551 на брой. Ние естествено си избираме варианта с по-малко чакане на опашки - 551 стъпала, което си е и една добра тренировка :-)
А гледката определено си заслужава усилието...


От тази позиция забелязваме ясно някой от забележителностите, който вече сме посетили...




Куполът на Пантеона, който не може да се сбърка...

Паметникът на Викторио Емануеле II...


Вила Медичи и опакованата за реставрация църква  над площад Испания "Тринита дей Монти"...

Замъкът Сант`Анджело и река Тибър...

На слизане от купола стълбите ни отвеждат отново вътре в катедралата, поглеждаме си часовниците и решаваме да я огледаме още веднъж, а на излизане пътят ни отново минава покрай пост на швейцарските гвардейци, с които си правим по някоя снима и ги оставяме да си позират за другите туристи.



Така премина и Ватиканското ни приключение и нали знаете ... "To be continued..."


Снимките от блога са авторски, не претендират за невероятна фотографска стойност, но са обект на авторско право. Пиратството ограбва, затова въздържайте се от кражби. Нарушителите ще бъдат наказвани с цялата тежест на закона!


Няма коментари:

Публикуване на коментар