понеделник, 1 юни 2015 г.

Рим 2015 - част II - Замъка св. Ангел и Пантеона.

Замъкът "Свети Ангел" (Castel Sant' Angelo)


Първоначално сградата е трябвало да бъде мемориал, поръчан от император Адриан, но той умира и е завършена от неговия наследник Антоний Пий. По-късно е превърната в крепост, после в затвор. Била е скривалище на папите, казарма, дворец за удоволствия... Някога върху сградата е имало дървета и голяма статуя на императора. 


Мостът пред замъка, който носи същото име (Ponte Sant`Angelo), е украсен с 10 ангела, естествено на Бернини...



Един бърз поглед на моста от страни...


От моста "Сант` Анджело" гледките също си заслужават!

Два от емблематичните ангели на Бернини, с които е украсен мостът.


Замъкът на нощна светлина...

Пантеонът
Пантеонът (Pantheon) е бил езически храм, превърнат по-късно в християнска църква.
Сградата е издигната от императора философ Адриан през 118-125г. и представлява архитектурен шедьовър, който впечатлява и днес. Сградата има бетонни стени, дебели 6 метра в основата, а куполът има диаметър 43 метра. В центъра му има отвор с диаметър 9 метра, наречен "окото".





Пред Пантеона има и спирка за файтони, с някой от които срещу съответната цена в евро ще ви разходят между забележителностите...

А това е вътрешността на тази забележителна сграда.

Пантеонът е най-добре запазеният античен паметник в Рим, за което до голяма степен е спомогнало превръщането му в църква, след като византийският император Фока го дарява на папа Бонифаций IV. За разлика от другите езически храмове, в централното помещение на Пантеона допускали и обикновени богомолци, а не само жреци и благородници.



Надписът на горната снимка показва, че тук се намира гробът на последния италиански крал Виктор Емануил ІІ. Тук са погребани също жена му кралица Маргарита и синът му Умберто І.





Квадратните орнаменти по купола целят да намалят теглото му и да привлекат вниманието към центъра, който е и единствения източник на светлина.

Казват, че е изключително интересно да се влезе в Пантеона, когато вали дъжд - така ще станете свидетели на уникалната гледка от влизащата през "окото" дъждовна вода.




Фонтанът пред пантеона е проектиран от Джакомо дела Порта и е построен през 1578г. През 1711г. папа Климент XI поставя в коритото му египетския обелиск.  Правим едно кръгче около фонтана за да заснемем някои от скулптурите, който изглеждат доста страховито...








Тук приключва и нашата фото-разходка, оттегляме за кратка почивка преди следващия етап...

To be continued....





Снимките от блога са авторски, не претендират за невероятна фотографска стойност, но са обект на авторско право. Пиратството ограбва, затова въздържайте се от кражби. Нарушителите ще бъдат наказвани с цялата тежест на закона!

Няма коментари:

Публикуване на коментар