сряда, 8 октомври 2014 г.

Рилски Езера

Ходил съм няколко пъти до Рилските езера и никога не ми омръзва. Винаги се наслаждавам на неповторимите гледки, които това място предлага, особено ако е  като този път - без никакви хора на километри. Така усещането за магията и величието на планината е много по-истинско, а е изключително трудно да се посети това място през лятото без да има много хора. Именно затова октомври изглежда добра идея.   
И така ... идеята беше да се снима изгревът от добра позиция, а притесненията ми бяха следните: след като ще движим в 5 часа през нощта в планината, дали ще успеем да се ориентираме по пътя от паркинга на лифта до самите езера и дали няма да има допълнителна мъгла, която да ни откаже изобщо от ходенето нагоре.  Или пък да тръгнем и да се озовем примерно на връх Mусала :D Защото, както и да го погледнеш, комбинацията от мъгла и нощ си е сложна ситуация, особено за неопитни планинари като нас.  
След ранното ставане в 3:00ч. и потегляне в 3:30ч. от София, се озоваме на паркинга на лифта oколо 5:00ч. и времето изглежда добре. Малко е хладно, небето - черно и хиляди  ясно виждащи се звезди по него. С две думи - всичко изглежда добре. Докато си тествам фенерчетата, партньорът ми открива, че си е забравил фотоапарата .... е, поне няма да му тежи... Поемаме на горе и се движим добре, но аз направих две стратегически грешки и позицията, на която бях по време на изгрева, не ми донесе удовлетворение от снимките. Е, поне имах фотоапарат и възможността да пощракам от стандартните позиции без да има хора, които въпреки всички усилия неминуемо се озовават в кадъра. Ето и част от снимките ...



Ето го моментът на изгрева...









Тук презаредих вода за пиене.






Една автоматична панорамна снимка от фотоапарата.

По пътеката все още не се задават хора. Срещнахме първите на слизане, към 11:30ч., малко над Бъбрека.


















Това е от Седемте Рилски езера. Няма много текст този път, тъй като езерата са добре познати и доста посещавани особено  след изграждането на лифта. Навсякъде се пише и говори за тях, включително и за опасността от изчезването им.



Снимките от блога са авторски, не претендират за невероятна фотографска стойност, но са обект на авторско право. Пиратството ограбва, затова въздържайте се от кражби. Нарушителите ще бъдат наказвани с цялата тежест на закона!

Няма коментари:

Публикуване на коментар