вторник, 26 октомври 2021 г.

Шри Ланка - Нувара Елия, цейлонски чай и бонус-водопади.

Посещението ни в Канди приключва. Правим по някоя снимка от покрива на хотела и се отправяме отново на експедиция по пътищата на Шри Ланка.


Първата ни спирка за деня е индуистки храм, разположен в планинска местност с уникална, неповторима, забележителна гледка...


Шофьорът на автобуса Сампа спира на няколко места и търпеливо ни изчаква, за да се насладим на красивите пейзажи, тук-там допълнени от внушителни пълноводни водопади.





Отправяме се към една от фабриките за отглеждане и производство на цейлонски чай. Правим обиколка, при която ни запознават етап по етап с методите на съхранение и обработка на зелените листенца, от които се получава зелен, черен и бял чай. Получаваме възможност да опитаме от най-добрите брандове черен чай и да си купим от различните видове директно от производителя.





След запознаването ни с метода на обработка на чай програмата ни отново ни изпраща на път и ни отвежда в планинското градче Нувара Елия или "Градът на светлината", което демонстрира съвсем различна атмосфера и предлага доста различно преживаване и усещане от всичко, видяно досега из дебрите на Шри Ланка.


Първата съществена и определено най-осезаема разлика в Нувара Елия е температурата  от 16 градуса, която ни предостави чудесна възможност за разхлаждане след няколкото горещи дни в тропическия шриланкийски климат.
Това беше единственото място в Шри ланка от всички посетени до момента, в което видяхме да се продават зимни якета и шапки. Дори и доста от местните носеха шапки, което е доста нетипична гледка за Шри ланка, а и като цяло за тези не чак толкова ниски температури 😀


Доста различна тук е и архитектурата. По нея може лесно да се разбере кой от някогашните колонизатори на острова е оставил следите си в този регион. Заради хладното време, мъглите, които се образуват, архитектурата на града и обноските на месните в някои заведения, усещането ни е като да се намираме някъде из Великобритания. Често наричат Нувара елия и "Малката Англия".








Не подминаваме местния пазар - място, на което може да се избира от разнообразните продукти, предлагани от местните търговци с характерната им атрактивност.


Опознавателната ни разходка беше прекъсната от проливен дъжд, но намираме къде да се подслоним, докато бурята утихне.
Британското влияние се усеща особено силно в този пъб :-)

След тежката програма на интензивно пътуване и разнородни преживявания идва време да се отправим на заслужена почивка към крайбрежието.

Пътят е дълъг, но пък предлага още забележителности.  Отделяме време за единствения по рода си в света Храм на Рама и Сита.



Пътят ни отново минава покрай чаени насаждения и водопади.


Преминаваме и покрай замъка на чая, както се оказва, точно по време за чай. Няма как да не се възползваме от възможността да се насладим на по чаша от известната напитка. Добавяме и още видове първокласен чай към колекцията, която да занесем в България.

Една от почивките по пътя ни към крайбрежието предоставя на част от групата рафтинг преживяване. Другата част от групата ни предпочете друг вариант за приятно преживяване - в един доста приятен ресторант край реката, където се насладихме на живописната гледка и вкусните десерти, които ни сервираха.

Дори имаме възможност да се запознаем с начина, по който се продават закуски и хляб в района... Вариация на Für Elise на Бетовен съобщава на местните, че продавачът на закуски приближава и могат да пазаруват продукти от богатия му асортимент.

От удобната си позиция наблюдаваме с интерес пристигането на рафтинг феновете, които завършват приключението си...

Привечер достигаме крайната цел от пътешествието си. Край бреговете на Индийския океан ще останем за няколко дни, за да се насладим на почивката си...




Невъзможно е да разгледаме и опознаем Шри Ланка за толкова кратко време, но сме доволни и щастливи от това кратко приключение и си тръгваме от острова с надеждата, че отново ще се сблъскаме с климата, културата, неповторимата атмосфера и приятелите, които открихме тук.

Снимките от блога са авторски, не претендират за невероятна фотографска стойност, но са обект на авторско право.  Пиратството ограбва, затова въздържайте се от кражби. Нарушителите ще бъдат наказвани с цялата тежест на закона!

Няма коментари:

Публикуване на коментар