събота, 3 май 2014 г.

Някъде в Германия



Бон безспорно е един от най-очарователните и зелени градове в Германия. Известен в миналото като столица на бившата Западна Германия, а след обединението на държавата и като правителствен център до 1999г., когато предава управленската щафета на Берлин, в днешни дни градът е икономически и културен център от световен мащаб, запазил обаче романтичната атмосфера на старите дни.

Преди всичко останало, обаче, Бон си остава родното място на Бетовен. Внушителен паметник на великия композитор краси един от централните площади на града, на който се намира и сградата на пощата.


Университетът на Бон с красивия парк, който жителите на града често избират за пикник, срещи с приятели или просто припичане на слънце с хубава книжка...





А хубава книжка винаги може да намерите тук, в тази лондонска телефонна кабина, която в действителност е импровизирана библиотека.... всеки може да остави вече  прочетената книга и да избере друга, оставена от друг любител на четивото...




Бон е разположен по поречието на река Рейн - една от най-големите и важни транспортни реки в Европа. По реката можете да се разходите с едно от красивите корабчета с емблематични имена - Бетовен, Рейн и др.


Архитуктерата на Бон е запазила своя облик през годините, като градът е един от малкото пощадени по време на Втората световна война, докато ключовите немски градове са били буквално сринати със земята.




Градът изразява уважението си към своята икона по различни начини...

А това е родната къща на композитора. Днес тя е музей, в който можете да видите музикални инструменти, ръкописи и други вещи, които той е използвал.


Когато посещавате Бон, трябва задължително да отскочите до съседния Кьонингсвинтер и приказния замък Драхенбург.

Замъкът е построен на хълм със същото име (Драхенфелс), а дотам може да се качите с влакче, на гърба на магаре или пеша...


Ценителите на красивите гледки задължително трябва да изберат пешеходната разходка, за да се насладят на прекрасната панорама към реката...



Средновековният замък Елц, разположен в долината Мозел, близо до градовете Кобленц и Триер, ни връща доста по-назад в историята.

В миналото замъкът е бил разделен между трите клона на Фамилията Елц (Рюбенах, Родендорф и Кемпених), всяка от които е изградила своята част по различно време. Днес замъкът е притежание на Карл Фон Елц от клана Рюбенах.

Замъкът и днес продължава да носи атмосферата на рицари, принцеси и героични битки.

Гледка покрай пътя на връщане към Бон...


Пътят ни от Бон към София минава през Франкфурт, т.нар. финансов и транспортен център на Германия. В града се намират както някои от най-високите сгради в Европа, така и централите на някои от най-важните финансови институции.


Символът на еврото пред централата на Европейската Централна банка...


Няма коментари:

Публикуване на коментар