четвъртък, 19 януари 2017 г.

Вулканът Етна

Въпреки че вече преполовихме първия месец на 2017 година, аз продължавам със снимките от миналата година. С доста снимков материал се сдобихме в Сицилия, а новата фото-година все още не сме я започнали 😃
И така, целта ни е вулканът Етна. Станали сме доста рано, тъй като ни чака дълго пътуване. Хотелът ни е близо до Палермо и е необходимо да пропътуваме около 240 км до целта по магистралата до Катаня. Магистралата всъщност представява един дълъг мост. Предвид релефа на острова инженерите са приели този вариант за най-подходящ за този маршут. 

Пейзажът, покрай който преминаваме, е поредица от житни полета, лозови масиви и много други земеделски терени. В района на вулкана изглежда вирее всичко - всякакви видове пъпеши, домати, маслини, круши, ябълки, бадеми, портокали и какво ли още не, при това най-добрите сортове. Обясниха ни, че това се дължи на благоприятния климат и на минералите, който се натрупват в почвата на долината на Катания благодарение на вулкана.

След няколко часа пътуване с автобуса пред нас вече се разкрива гледка към вулкана, от чийто връх се издигат изпарения. Дали пък не се готви за изригване? Името "Етна" идва от древногръцката дума "горя" и дори да не изригва много често, дими почти непрекъснато. Геолозите смятат, че планината съществува от повече от 500 000 години, когато се е образувала над морското дъно на вече несъществуващ залив, сега долината на град Катания.
С течение на времето и особено през последните последните 60 000 години, вулканът трупа нови словеве лава и пепел и нараства до вида, в който го виждаме сега.

Трябва да преминем през част от град Катания, за да стигнем до лифта, който ни отвежда в подножието на кратерите.

Започваме изкачването, а пред нас изниква кратер, който, ако съдим по покрилата го растителност, е изригвал преди стотици години.

С наближаването на по-високата част от планината тук-там виждаме щети от някогашни изригвания - например тази къща, останала почти напълно под засъхналата лава. Разказват, че след изригването на вулкана, собственикът спокойно приготвил багажа си и останал пред къщата си до последно, преди да бъде погълната от лавата. Тръгнал да се спасява едва след като се сбогувал подобаващо с дома си...

Планината Етна е висока 3323 метра, с диаметър 32 км и има над 200 кратера. През определени интервали от време има изригвания. Най-сериозното изригване е било през 1669 година на 11 март, което трае 122 дни.  Пепелта се разпръснала на 100 км в околността, лавата поглъща град Катания, заедно с нея са унищожени около 50 града, загинали са над 20 хиляди души. През последните години има изригвания, но значително по-леки и не нанасят такива щети. Успяват, обаче, да засипят с пепел околностите и принуждават властите да затворят въздушното пространство в района.


Нетърпеливи мотористи ни изпреварват в стремежа си да се разходят преди нас между кратерите.

Автобусът ни спря на долната станция на лифта, на около 1900 метра надморска височина, а ние нямахме търпение да се качим в кабинките. По високите части през зимния сезон се задържа снежна покривка и има много ски лифтове, затова и туризмът в региона е развит целогодишно.

Ето ни вече сме на последната спирка на лифта и чакаме на огромна опашка, за да дойде нашият ред да се качим на пригодените за този терен високопроходими бусове Те ще ни откарат до около 2900 метра височина, където ще можем да се разходим между кратерите, които са достъпни в този момент.

Две снимки в движение по време на офроуд прехода...




Слизаме нетърпеливо от бусовете, с широка усмивка на лице и приповдигнато настроение се наслаждаваме на пейзажа. Цялата група очакваше с огромно вълнение това посещение, до този момент не бяхме виждали такъв пейзаж, нито бяхме стъпвали върху активен вулкан. В цената на билета за лифта ни е включена обикола с местен гид, който завлядяващо разказваше на впечатлените туристи за релефа, кратерите, изригванията, но нашето време бе доста ограничено и се втурваме да направим съкратена обиколка между кратерите.
Веднага забелязваме и най-високата точка от планината - 3323м., където е и централният кратер, достъпът до който, обаче, е забранен за туристи.

Малко пирамидки от лава.

Времето в този ден се оказа разкошно! Чухме местните гидове да казват, че отдавна не са имали такъв страхотен ден за разходка и наистина беше така. Не беше много студено. Бяхме подготвени за ниските температури горе, както и настроени да се изцапаме сериозно с вулканична пепел, която влиза в очите, полепва по дрехите и после трудно се чисти. Но всъщност се разминахме единствено с малко прах по обувките.

Някой от пътеките минават доста близо до вече загаснали кратери.

Групова разходка по ръба на угаснал кратер.




На много места в кратерите забелязваме червеникавия цвят на някой минерали и химични елементи, изхвърлени заедно с лавата от вътрешността на Земята.

Момент, в който изпускаме малко парата...



Според нашия GPS се намираме на около 3000 метра височина, а гледката около нас е изумителна - от едната страна виждаме кратери, а от другата - черна пустиня и пътя, по който ни превозиха с високопроходимите машини.






Това е един от кратерите, който обиколихме и който, както се оказа, никак не е малък. На няколко места по пътеките пипахме лавата и топлите камъчета, които намирахме в краката си.


Времето ни за обиколка изтича и трябва да се отправим към високопроходимите бусове, за да ни върнат отново до лифта.


Спускайки се с лифта към долната му станция, където е и паркингът, потънахме в облаците, а атмосферата беше изключително мистична... Всичко около нас изглеждаше така, сякаш се намираме на друга планета.



Това беше Етна. Въпреки че не успяхме да видим на живо изригване и разполагахме с доста ограничено време, групата ни остана доволна, че видяхме и усетихме емоцията и атмосферата, създавана от този уникален природен феномен. Ciao, Етна, а оттук продължаваме към Таормина...



Снимките от блога са авторски, не претендират за невероятна фотографска стойност, но са обект на авторско право.  Пиратството ограбва, затова въздържайте се от кражби. Нарушителите ще бъдат наказвани с цялата тежест на закона!

Няма коментари:

Публикуване на коментар