вторник, 27 септември 2016 г.

Палермо - Prima parte


Целта на екскурзията ни е да поразгледаме част от остров Сицилия, една дълго чакана и мечтана дестинация за групата, с която пътуваме. Бяхме чували, че Сицилия e различна от местата, които сме посещавали досега, както и че ако не сме видели Сицилия, значи не сме видели истинската Италия, и това ни караше да очакваме пътуването с още по-голямо нетърпение. Трябваше да бъдем на почивка, но тази седмица на острова се превърна в тур между някой от градчетата, които успяхме да посетим за краткото време, с което разполагахме.
Първият град, на който ще отдадем заслуженото внимание, разбира се, е столицата на Сицилия Палермо.
Градът има дълга история, през различните епохи е владян от араби, нормани, испанци и римляни, което е оставило следи върху него, видими и днес. Палермо е град със 720 000 жители, интересни тесни улички, впечатляващи със съчетанието на стари овехтели сгради с барокови и ренесансови църкви. Като наследство от норманите са останали катедралата в Монреале (il Duomo di Monreale) и Палацо деи Нормани (Palazzo dei Normanni).  
Движението по тесните улици на автомобили и мотори е  доста хаотично и се извършва по наглед неясни правила (поне за посетителите изглежда така, за местните изненадващите и често видимо невъзможни маневри изглежда не са проблем). Ако се придвижвате с автомобил в Палермо, трябва да карате с повишено внимание, а паркирането често е броня в броня.
Нашата разходка започва от централната гара и без предварителна подготовка и проучване се впускаме по някои от централните улички.


На някой от улиците кипи усилен ремонт и се вдига доста шум. Трябва да отбележа, че смяната на асфалта по улиците на Палермо става доста бързо, буквално за няколко часа и без да бъде спирано изцяло движението, което неминуемо води до неприятно сравнение с начина, по който се извършват ремонтите в България...











Емблематичните Ape (италианската дума за "пчела") - лекотоварно превозно средство на три колела, приозвеждано от 1948г. от Piaggio.  Идеята за производството му е на изобретателят на Vespa  (италианската "оса") авиационния инженер и дизайнер Corradino D`Ascanio и е развита от Enrico Piaggio, синът на основателя на марката Rinaldo Piaggio.



Църквите Сан Каталдо (San Cataldo) и Ла Марторана (La Martorana), намиращи се на пл. Белини (Piazza Bellini).

Сан Каталдо е норманска постройка, построена през 1160г. от Майо ди Бари, канцлер на Вилхелм I. Характерна е с  норманската си архитектура и с кубетата си във формата на луковици.


Намиращата се до нея Ла Марторана е започната през 1143г., позната и с името Santa Maria Dell`Ammiraglio (Адмиралската църква Св. Мария). Макар и част от общността на Католическата църква, в нея се извършват източно-православни обреди и ритуали.







След кратка разходка в Палермо се придвиждаме с градския транспорт до катедралата в Монреале. Без колебания признавам шофьора на автобуса за един от най-добрите в бранша. Останах силно впечатлен от начина, по който умело караше автобуса по тези булеварди с мотори, изникващи отвсякъде, спиращи внезапно автомобили, буквално където и както им падне. Забелязахме, че палермитанските шофьори без колебание правят втора колона до вече паркирали автомобили, ограничавайки значително и без това тесните улици на града. На някой места трябваше да изчакаме шофьори да излязат от магазините и да преместят автомобилите си, за да може автобусът да мине. Но толкова по темата за трафика в Палермо, колкото и силно впечатление да ни бе направил той, а да се върнем към катедралата в Монреале, която се счита за най-голямото съкровище на Сицилия, съчетала арабски, нормански и византийски традиции в изкуството и архитектурата.








Пристигнахме във време, в което катедралата е затворена за почивка. Докато чакаме отново да отвори, си правим разходка в горещото време, за да разгледаме градчето.

















След кратката разходка в района отново се връщаме при катедралата, за да отдадем заслуженото на този шедьовър. Катедралата е завършена 1185 година и е построена за малко повече от 10 години по прищявка на норманския монарх Вилхелм II Добрия (1153-1189г). За строежа е използван скъп мрамор, а в мозайките са използвани 2200 кг злато от най-висока проба. Според National Geographic "Катедралата в Монреале е не само най-изящната норманска постройка в Европа, а и най-забележителният образец и синтез между арабски и европейски стилове, но и дом на най-големите по площ средновековни християнски мозайки в света."
Съгласяваме се изцяло с мнението на National Geographic, великолепието на катедралата определено ни остава без дъх...










Не пропускаме да се качим на покрива на тази сграда и да се насладим на околността и Палермо отвисоко.







Снимките от този забележителен град, макар за такава кратка обиколка, не могат да се съберат в една тема, затова следва втора част с още кадри от уличките и забележителностите на сицилианската столица.

Снимките от блога са авторски, не претендират за невероятна фотографска стойност, но са обект на авторско право.  Пиратството ограбва, затова въздържайте се от кражби. Нарушителите ще бъдат наказвани с цялата тежест на закона!




Няма коментари:

Публикуване на коментар